Centre d'activitats en el paisatge Les Llosses, Girona, 2016

PREMIS

Premis FAD 2017 - SELECCIONAT

Premis Comarques Gironines 2017 - FINALISTA

PUBLICACIONS

Divisare - veure article

Afasia - veure article

DiarioDesign - veure article

Metalocus - veure article

Promotor
Ajuntament de Les Llosses

Superfície construida
900 m2

Data
2016

Fotògraf
Adrià Goula

Més info:

Dossier de projecte - issuu vers. española o ensligh vers.

Panell Premis FAD 2017 - issuu

Les Llosses és el municipi amb el terme més extens i un dels menys poblats del Ripollès, sense nucli urbà.

S’estructura mitjançant un seguit d’antigues parròquies que conformen petits conjunts arquitectònics disseminats en el terme i masies aïllades.

Al peu de la carretera C-26 de Ripoll a Berga es troba la parròquia de Santa Maria de Matamala, que dona nom al nucli de Matamala, el qual és un dels indrets més emblemàtics del municipi. L’església que domina la vall, datada des de l’any 888, tradicionalment sempre ha estat lloc de trobades i celebracions.

L’objectiu inicial és crear un equipament obert que concentri la majoria d’activitats socioculturals i esportives de Les Llosses, amb vocació de ser la llavor que en el futur generi la creació d’un nucli urbà que donarà la identitat al poble.

L’edificació es conforma mitjançant una superfície construïda de gairebé 900 m², equivalent a la que actualment té el conjunt de Santa Maria de Matamala. L’equipament té en planta semisoterrani una sala oberta de 32,5 m de llarg, per 20 m d’ample i 6 m d’alçada lliure, un espai tancat per lavabos i un altre per magatzem d’uns 25 m² cadascun, plantejats de tal forma que si un altre dia es vol tancar la sala principal, aquests espais es poguessin utilitzar independentment des de l’exterior. En la planta superior es col·loca un espai polivalent tancat d’uns 150 m² amb un petit lavabo. Aquesta planta es tracta amb una volumetria pura i rotunda que ajuda a resoldre el canvi de nivell del terreny. L’objectiu d’aquest espai és realitzar qualsevol tipus d’acte o reunió de petit format que requereixi d’un espai tancat.

El programa d’usos proposat per l’Ajuntament, suposava una volumetria molt important respecte de les preexistències actuals. Aquesta volumetria s’implanta sense que l’església perdi cap mena de protagonisme arquitectònic, ni el sentit com a punt de referència en el paisatge que tradicionalment a tingut, i per altre banda s’ha buscat la identificació inequívoca de que es tracta d’un equipament singular.

Un espai cobert de considerables dimensions que s’integra en el paisatge a base d’encabir-lo en el terreny de tal manera que la coberta és una ampliació de l’esplanada superior i la volumetria és absorbida amb l’avançament del marge.

Un espai obert que permeti tot tipus d’activitat, minimitzant les despeses de manteniment, sense complements ni decoracions afegides, que no requereix cap control especial per a la seva utilització.

Punt de trobada per poder practicar basquet, futbol sala o altres esports d’interior que requereixen espais protegits de les inclemències meteorològiques i al mateix temps lloc de celebracions de festes majors, concentracions, fires i mercats.

Equipament obert a tothom i per tot.

Les Llosses és el municipi amb el terme més extens i un dels menys poblats del Ripollès, sense nucli urbà.

S’estructura mitjançant un seguit d’antigues parròquies...

Llegir més
Centre d'activitats en el paisatge - 0
Centre d'activitats en el paisatge - 1
Centre d'activitats en el paisatge - 2
Centre d'activitats en el paisatge - 3
Centre d'activitats en el paisatge - 4
Centre d'activitats en el paisatge - 5
Centre d'activitats en el paisatge - 6
Centre d'activitats en el paisatge - 7
Centre d'activitats en el paisatge - 8
Centre d'activitats en el paisatge - 9